Grov rågbrödslimpa med kakaokross

Kakaokross, som har blandats i brödet, ger både smak och lite knaprighet. Skållningen bör stå i rumstemperatur minst 8 timmar.

1. Skållning: Koka upp vattnet. Blanda kross, frön och salt i en skål.
Häll på vattnet. Täck över med plastfolie. Låt stå i rumstemperatur minst 8 tim.
2. Degen: Smula ner jästen i en degskål. Värm filen till 37°.
Tillsätt sirap och honung. Häll blandningen över jästen och rör tills jästen löst sig.
3. Tillsätt allt mjöl och den skållade rågblandningen. Degen ska vara ganska lös. Arbeta degen ca 5 min i maskin och minst lika länge för hand. Blanda ner kakaokrosset. Låt jäsa 45 min under bakduk.
4. Klicka degen direkt i en smord avlång form, 1 1/2 liter. Strö på lite rågmjöl och låt jäsa ca 45 min under bakduk.
5. Sätt ugnen på 175°. Grädda i nedre delen av ugnen i ca 50 min.
Ta upp brödet ur formen och låt det svalna utan bakduk. Låt gärna brödet mogna till nästa dag.

Recept från