Ett bröd av bullar berikat med färska nässlor.

För 1 stort bröd

Ingredienser

5 dl nässlor färska, rensade
1 dl spenat hackad
25 g jäst
2,5 dl vatten ljummet
2 msk olja
1 msk honung
1 tsk salt
1 dl solroskärnor rostade
7 dl vetemjöl
1 msk smör till formen

Pensling

1 msk vatten
2 msk solroskärnor rostade

Bröd med nässlor – gör så här:

  1. Smörj och mjöla en form med löstagbar kant, ca 26 cm
    i diameter. Lägg nässlorna i kokande vatten 1 min (spenat
    tinas). Sila upp, krama ur och finhacka.
  2. Smula jästen i en bunke och häll över ljummet vatten.
  3. Tillsätt olja, honung, salt, nässlor eller spenat, solroskärnor och det mesta av mjölet.
    Arbeta kraftigt till en smidig deg.
  4. Jäs under duk ca 40 min.
  5. Ta upp degen och knåda den, ev behövs mer mjöl. Dela
    degen i 19 bitar, rulla bullar som läggs glest i formen, 12 i
    en yttre ring, 6 i en inre samt en bulle i mitten.
  6. Jäs under duk ca 30 min. Sätt ugnen på 200°.
  7. Pensla med vatten och strö över solroskärnor och grädda 20–25 min i nedre delen av ugnen.
    Låt brödet svalna på galler under duk.
Fler recept med: Bakning, Grönsaker, Matbröd, Övrigt