Oljan av vattenkrasse blir ilsket grön. Gör gärna extra stor sats och ge höstens rostade rotfrukter en smak av sommar.

För 4 person(er)

Ingredienser

Vattenkrasseolja

1 vattenkrasse el spenat el persilja (40 g) kruka
0,75 dl rapsolja - eller druv
0,5 vitlöksklyfta pressad
10 grönpepparkorn inlagda
2 krm salt
1 krm peppar nymald

Grönsakssallad

250 g morötter 4-8 st
1 fänkål (ca 250 g)
0,5 blomkålshuvud (ca 250 g)
1 dl vatten
0,5 citron skal
1 vitlöksklyfta stor skivad
0,5 tsk salt
0,5 msk rapsolja

Duvor

2 duvor á 350 g
0,5 tsk salt
1 krm peppar nymald
1 msk smör

Tillbehör

1 knippa vattenkrasse eller mangoldskott

1. Vattenkrasseolja: Mixa vattenkrasse, olja, pressad vitlök och krossade grönpepparkorn till en grön olja. Smaka av med salt och peppar.
2. Grönsakssallad: Morötterna delas ev på hälften, fänkålen i delar på längden. Koka morötter och fänkål mjuka i lättsaltat vatten, 5–7 min. Kyl av dem.
3. Duvor: Skär ut brösten på fåglarna, det är bara de som ska användas. Kasta lår och skrov. Krydda och bryn dem runt om i smör på medelvärme i en stekpanna. Hit kan förberedas.
4. Sätt ugnen på 125°. Sätt in duvbrösten och stek 10–15 min till 60° innertemperatur. Låt brösten vila 5 min.
5. Skär blomkålen i 4 klyftor,behåll gärna de innersta bladen. Koka klyftorna under lock i vatten, citronskal, vitlök och salt i 3–5 min. Morötter och fänkål steks i olja tills de får lite färg.
6. Lägg 1 dryg msk vattenkrasseolja i botten på varje varm tallrik. Fördela grönsaker, duvbröst och vattenkrasse eller mangoldskott ovanpå