Grönsaksrisotto

Om man kokar med tärnade grönsaker i riset får man en krämig risotto med mycket smak även om man drar ner på fettet.
Här har jag valt enbart fänkål men man kan också blanda ner flera olika grönsaker. På slutet rundas av med mild yoghurt och mager, lagrad ost. Risotton är god som den är med enbart grönsaker till.
Man kan också servera skinka, räkor, grillad lax eller kyckling till risotton.

1. Skala och hacka vitlöken och den gula löken. Skär fänkålen i mindre bitar.
2. Fräs vitlök, gul lök och fänkål i smör i en gryta.
3. Häll i ris, vatten och buljongtärning. Låt riset koka enligt anvisningen på förpackningen.
4. Rör ner yoghurten och osten i det kokta riset. Servera med skinka, färsk spenat och limeklyfta. Strö eventuellt över basilika.

Så här kan du variera risotton:
Byt ut osten och fänkålen gör ädelostrisotto eller rödbetsrisotto.

Ädelostrisotto:
1 bit rotselleri (ca 200 g) och 2 msk riven mager ädelost

Rödbetsrisotto:
2-3 färska rödbetor och 2 msk smulad mager fetaost.

Recept från