Grönkålsgratäng – vegetariskt till jul

Den goda grönkålssmaken tillsammans med pumpa i en krämig gratäng värmer gott!

För 1 gratäng

Ingredienser

Grönkålsgratäng

1/2 butternutpumpa (ca 300 g)
1 gul lök
1 msk + 2 msk smör
250 g grönkål
3 msk vetemjöl
2 dl vispgrädde
3 dl mjölk
1 1/2 tsk salt
2 krm nymald svartpeppar
2 dl riven västerbottens- eller cheddarost

25 min + 20 min i ugnen

Grönkålsgratäng – vegetariskt till jul

  1. Sätt ugnen på 225 grader. Skala och kärna ur pumpan. Skär den i små bitar. Skala och finhacka löken. Fräs löken i 1 msk smör i en stekpanna. Tillsätt pumpan och fräs ca 3 min. Ställ åt sidan.
  2. Ansa och strimla grönkålen. Fräs 2 msk smör och mjöl i en kastrull. Tillsätt grädde och mjölk och rör till en slät sås. Koka upp och sjud under omrörning ca 4 min. Krydda med salt och peppar.
  3. Blanda ner kålen i såsen tillsammans med pumpafräset. Låt sjuda ca 3 min tills grönkålen är mjuk. Rör ner hälften av osten.
  4. Häll smeten i en smord ugnssäker form och strö över resterande ost. Gratinera mitt i ugnen ca 20 min, tills gratängen fått fin färg.