Grönkålsgratäng – vegetariskt till jul

Den goda grönkålssmaken tillsammans med pumpa i en krämig gratäng värmer gott!

25 min + 20 min i ugnen

Grönkålsgratäng – vegetariskt till jul

 

1. Sätt ugnen på 225 grader. Skala och kärna ur pumpan. Skär den i små bitar. Skala och finhacka löken. Fräs löken i 1 msk smör i en stekpanna. Tillsätt pumpan och fräs ca 3 min. Ställ åt sidan.
2. Ansa och strimla grönkålen. Fräs 2 msk smör och mjöl i en kastrull. Tillsätt grädde och mjölk och rör till en slät sås. Koka upp och sjud under omrörning ca 4 min. Krydda med salt och peppar.
3. Blanda ner kålen i såsen tillsammans med pumpafräset. Låt sjuda ca 3 min tills grönkålen är mjuk. Rör ner hälften av osten.
4. Häll smeten i en smord ugnssäker form och strö över resterande ost. Gratinera mitt i ugnen ca 20 min, tills gratängen fått fin färg.

SE ÄVEN:

Redaktionens favoritrecept med grönkål

Gravad lax – så gör du den enkelt själv

Goda rotfruktschips

 

Recept från