En snabblagad förrättssoppa som kan förberedas dagen före servering. Äggen är godast ljumma i soppan. Servera med parmesanostflarn.

För 4 person(er)

Ingredienser

2 ägg
150 g sparris grön
3 schalottenlökar
2 msk rapsolja
0,5 dl vitt vin torrt
2,5 dl matlagningsgrädde
3 dl vatten
2 msk konc kyckling- eller grönsaksfond
1 lagerblad
0,5 tsk salt
1 krm svartpeppar nymald
2 msk persilja hackad

Grön sparrissoppa med ägghalva och ostflarn – gör så här:

  1. Lägg äggen i kallt vatten och låt koka upp. Koka dem ca 5 min. Spola äggen i kallt vatten så att kokningen avstannar.
  2. Ansa sparrisen och skär den i mindre bitar. Spara några fina knoppar att garnera soppan med. Skala och skär löken i mindre bitar.
  3. Fräs löken i olja i en gryta. Häll över vinet och låt koka tills hälften av vätskan återstår. Tillsätt grädde, vatten, fond och lagerbad. Krydda med salt och peppar. Blanda i sparrisbitarna.
  4. Koka soppan under lock ca 10 min. Mixa soppan slät med mixerstav. Blanda ner persiljan.
  5. Koka de sparade sparrisknopparna i lättsaltat vatten i en kastrull ca 2 min. Skala och halvera äggen. Servera soppan med ägghalvor och sparrisknoppar.