Grön linssoppa med kikärter och halloumi

Recept på grön linssoppa med kikärter och halloumi. En soppa laddad med massor av näring, toppad med stekt halloumi. Harissa är en nordafrikansk kryddblandning med bland annat chili och vitlök.

 

40 minuter

Gör så här:

  1. Skala och finhacka schalotten-lök och vitlök. Fräs dem i olja tills de är mjuka.
  2. Skala och skär palsternackan i bitar. Blanda ner palsternacka, tomatpuré och harissa i lökfräset. Fräs ytterligare ca 5 min. Tillsätt linser, vatten och buljongtärningar och sjud under lock ca 20 min.
  3. Riv grönkålen i mindre bitar. Halvera tomaterna. Spola av kik-ärterna med kallt vatten och låt rinna av. Lägg grönkål, tomater och kikärter i soppan. Sjud ca 2 min, tills allt blivit varmt.
  4. Hacka persiljan. Skölj citronen noga i ljummet vatten. Riv skalet och pressa ut 1 msk saft.
  5. Ta kastrullen från plattan och blanda ner persilja, citronskal och -saft. Krydda med salt och peppar.
  6. Skär halloumiosten i stavar. Stek dem på båda sidor i olja tills de är gyllene. Servera soppan toppad med nystekt halloumi. 

Recept av Therese Elgquist

Recept från