Kycklinggryta med vårprimörer är kryddad med stött fänkål som förstärker örtsmaken.

För 6 personer

Ingredienser

Kycklinggryta

900 g kycklinglårfiléer
4 schalottenlökar
1 msk smör
1 1/2 tsk salt
2 krm nymald vitpeppar
1 tsk stötta fänkålsfrön
200 g små morötter (eller stora i bitar)
3 dl torrt vitt vin
3 dl vispgrädde
200 g grön sparris
1 kruka basilika
1/2 dl plockad eller 2 msk fryst dill
1/2 kruka körvel
1 tsk rivet citronskal

Tillbehör

kokt potatis, kamutvete eller bulgur

30 min

Grön kycklinggryta

 

1. Putsa och skär filéerna i mindre bitar. Skala och skiva schalottenlöken. Bryn kyckling och lök i smör. Tillsätt salt, peppar och fänkålsfrön. Lägg i morötterna. Häll på vinet och sjud under lock ca 10 min.
2. Ta upp kyckling och morötter. Häll ner grädden och låt koka ihop till hälften. Dela sparrisen och koka i lättsaltat vatten ca 3 min.  Häll av vattnet och skölj dem hastigt i kallt vatten.
3. Lägg basilika, dill och körvel i en mixerbägare och häll på ca 1 dl av vin/gräddreduktionen. Mixa med mixerstav tills såsen blir kraftigt grön. Blanda ner i den övriga såsen och lägg i kyckling, morötter och sparris. Tillsätt citronskalet. Värm och servera med potatis,  kamutvete eller bulgur.

Krämig kycklinggryta med grov senap, vit balsamvinäger och dragon

Franskinspirerad kycklinggryta