Grillspett med jordnötssås är alltid lika populärt. Köttet kan vara kycklingfilé, fläskfilé eller oxfilé. Det Skärs i tunna strimlor och får ligga i en marinad. Vår lättgjorda jordnötssås kan göras mer eller mindre het beroende på hur mycket currypasta du tillsätter. Såsen kan göras helt klar dagen innan; den blir bara godare när den får stå och mogna.

För 6 person(er)

Ingredienser

800 g fläsk-, ox- eller kycklingfilé

Marinad:

2 tsk thai red curry pulver Kockens
1,5 tsk svartpeppar
4 msk neutral olja
2 msk fisksås
2 msk citron pressad
2 msk råsocker

Jordnötssås:

100 g jordnötter finhackade
400 ml kokosmjölk
4 tsk röd currypasta
1 msk råsocker
1 msk citron pressad
1 msk fisksås

Tillbehör:

jasminris och gurksallad

Grillspett med jordnötssås

  1. Skär köttet i ca 10 cm långa bitar och Skär sedan varje bit i strimlor. Blanda ingredienserna till marinaden och lägg ner köttet däri minst 1 timme i rumstemperatur men gärna längre upp till ett dygn i kylskåp.
  2. Jordnötssås: Finhacka jordnötterna gärna i matberedare. Koka upp kokosmjölk, currypasta, socker, citron, fisksås och jordnötter. Låt sjuda men inte stormkoka utan lock ca 40 minuter.
  3. Blötlägg gärna träpinnarna ca 30 min i kallt vatten. Sätt ugnen på grill 250°.
  4. Trä upp köttet på spetten. Grilla det högt uppe i ugnen ca 4 min på var sida.
  5. Servera med ris och gurksallad.