Prova även örtaiolin till grillat kött eller fisk.

För 4 personer

Ingredienser

2 morötter
2 palsternackor
1 blomkålshuvud litet (ca 400 g)
2 lökar färska
0,5 msk flingsalt
1 krm svartpeppar nymald

Örtaioli

                            
1 äggula
1 msk citron pressad
1,5 dl olivolja
1 vitlöksklyfta
0,25 kruka basilika
0,25 kruka oregano
0,25 kruka koriander
0,25 kruka bladpersilja
2 krm salt
0,5 krm svartpeppar nymald

Grillade rotfrukter med örtaioli

 

1. Aioli: Mixa äggulan med citronsaften i en liten matberedare eller vispa med elvisp. Droppa försiktigt i olivoljan i en tunn stråle. Skala och finhacka vitlöken. Hacka örterna. Blanda ner vitlök och örter i aiolin och smaka av med salt och peppar.
2. Skala och skär rotfrukterna i stora klyftor. Bryt blomkålen i buketter. Ansa och halvera löken. Pensla rotfrukterna med olja och krydda med salt och peppar.
3. Grilla rotfrukterna på utegrill eller i ugn tills de fått fin färg och är mjuka, 10-20 min. Servera med örtaioli.