De färska bondbönorna är en delikatess som kräver lite arbete, men tillsammans med hummersåsen och de grillade pilgrimsmusslorna blir det en måltid i gourmetklass.

För 4 person(er)

Ingredienser

16 pilgrimsmusslor
2 msk avokadoolja eller mild olivolja
500 g bondbönor färska, med skal
400 g tagliatelle färsk
80 g bladspenat färsk
4 grillspett av trä

Sås:

1 schalottenlök
1 tsk smör
1 tsk tomatpuré
1 dl torrt vitt vin
2,5 dl mellangrädde
2 tsk hummerfond
1 timjan kvist
1 tsk Maizena majsstärkelse
2 krm salt
1 krm vitpeppar nymald

Grillade pilgrimsmusslor med bondbönor och tagliatelle

1. Börja med att blötlägga grillspetten 1/2 timme, gärna längre. (Tänd ev kolgrill.) Värmtallrikar.
2. Sås: Finhacka löken och fräs den i smör utan att den får färg några minuter. Tillsätt tomatpuré mot slutet och häll på vin, grädde och hummerfond. Lägg i en kvist timjan som får koka med. Koka samman ca 5 min. Red av såsen med majsstärkelse som först rörts ut i en matsked vatten. Salta och peppra.
3. Sprita bönorna och lägg dem i lättsaltat kokande vatten och koka dem 3–4 min. Skölj dem och skala bort den yttre, ljusa hinnan för att å fram de riktigt gröna bönorna innanför. Koka pastan.
4.Trä upp 4 pilgrimsmusslor på varje spett. Pensla dem med olja. Salta och peppra musslorna och grilla dem i grillpanna eller på grillen 2–3 min per sida.
5. Sila av pastan och blanda den hastigt med sås, bondbönor och spenat.
6. Fördela pastan på varma tallrikar och lägg ett spett med pilgrimsmusslor på varje. Servera genast.