Grillad torskrygg och romansallad med rissallad och örtmajonnäs

Recept på grillad torskrygg och romansallad med rissallad och örtmajonnäs. När man rimmar fisken blir den fastare i köttet och lättare att grilla.

För 4 personer:

Ingredienser

4 bitar torskrygg à 200 g, färsk eller fryst
1 liter vatten
2 msk salt
1 krm vitpeppar nymald
1 huvud romansallad
2 citroner
1 msk olivolja

Basilikamajonnäs:

2 äggulor
1 msk dijonsenap
1 tsk vitvinsvinäger
3 dl rapsolja
0,5 kruka basilika
1 krm salt
0,25 krm svartpeppar nymald

Rissallad:

3 dl basmatiris
6 dl vatten
1 tsk salt
250 g gröna ärter frysta
1 knippa rädisor
0,5 kruka gräslök

40 minuter + 12 timmar rimning

Grillad torskrygg och romansallad med rissallad och örtmajonnäs — gör så här:

  1. Blanda vatten och salt tills saltet lösts upp. Häll lagen över fisken. Låt stå i kylen ca 12 timmar.
  2. Basilikamajonnäs: Blanda äggulor, senap och vinäger. Tillsätt oljan i en tunn stråle under vispning, först droppvis och där-efter i en tjockare stråle. Finhacka basilikan och rör ner i majonnäsen. Krydda med salt och peppar.
  3. Rissallad: Koka riset enligt anvisning på förpackningen. Låt ärterna koka med när ca 5 min återstår av tillagningstiden. Låt svalna något.
  4. Ansa och skär rädisorna i tunna skivor, gärna på mandolin. Lägg dem gärna i iskallt vatten några minuter så blir de extra krispiga. Strimla gräslöken. Blanda ris och ärter med rädisor och gräslök.
  5. Skär romansalladen i klyftor. Skölj citronerna i ljummet vatten. Halvera dem. Pensla sallad och citron med olja.
  6. Grilla fisken ca 3 min på varje sida. Grilla sallad och citronhalvor vid sidan om.
  7. Servera fisken med rissallad, grillad sallad, citron och basilikamajonnäs.