Tonfisk är superb att grilla. Här är ett gott recept på grillad tonfisk med varm dressing och polenta.

För 4 person(er)

Ingredienser

Polenta:

2,5 dl vatten
0,5 tsk salt
100 g polenta
0,75 dl parmesan färsk riven
0,5 msk olivolja
25 g soltorkad tomat ej marinerade
1 msk olivolja

Fisk:

400 g tonfisk skivor färsk
1 tsk olivolja
0,5 tsk salt

Dressing:

1 vitlök finhackad klyfta
4 salladslökar strimlade
1 dl persilja finhackad
1 dl basilika finhackad färsk
1 dl balsamvinäger
2 krm svartpeppar
3 krm gourmetsalt
1 knippe salladsblad

Grillad tonfisk med varm dressing och polenta – gör så här:

  1. Polenta: Koka upp vatten och salt och rör ner polentagryn. Låt koka ca 1 min och blanda ner parmesan. Bred ut polentan på ett bakplåtspapper och platta ut till ca 20×10 cm. Låt den svalna och stelna ca 10 min. Skär bitar i önskad storlek och sära på dem. Pensla ovansidan med olja. Värm ugnen till 225° och grädda polentan ca 10 min mitt i ugnen tills den får lite färg.
  2. Skär de soltorkade tomaterna i små bitar. Lägg dem i en skål med 1 msk olja.
  3. Pensla tonfiskskivorna med 1 tsk olja, salta och stek dem i het grillpanna 1-2 min på varje sida. Lägg upp dem på varma tallrikar tillsammans med de gräddade polentabitarna.
  4. Dressing: Hetta upp en stekpanna och fräs de soltorkade tomaterna tillsammans med vitlök ca 1 min. Blanda ner salladslök, persilja, och basilika och häll på vinäger. Låt koka ca 1/2 min. Häll den direkt över tonfisken. Strö över svartpeppar och gourmetsalt. Garnera med salladsblad.