Grillad tonfisk med sallad niçoise

Recept på grillad tonfisk med sallad niçoise. Rätten kan ätas direkt i nypan eller på en liten assiett med gaffel till.

För 6 personer:

Ingredienser

500 g tonfisk färsk, i bit, albacor eller skipjack
2 tsk rosépeppar
1 tsk salt + 0,5 tsk
2 krm svartpeppar nymald, + 1 krm
2 sweet gemsalladshuvuden
100 g gröna bönor
200 g körsbärstomater
1 gul lök eller röd-, färsk
1 dl oliver små, gröna eller svarta
4 ägg mjukkokta

Sardellmajonnäs:

2 dl majonnäs t ex Hellmann’s
3 sardellfiléer
1 vitlöksklyfta

Garnering:

bladpersilja

35 minuter

Grillad tonfisk med sallad niçoise — gör så här:

  1. Grilla tonfisken 2–3 min på varje sida beroende på tjocklek. Smula över krossad rosépeppar och krydda med 1 tsk salt och 2 krm peppar. Låt vila ca 5 min.
  2. Plocka bladen från salladen och lägg på ett stort fat.
  3. Förväll bönorna i lättsaltat vatten ca 2 min och spola dem sedan i kallt vatten. Skär bönorna i små bitar.
  4. Skär tomaterna i mindre bitar. Ansa och skiva löken. Blanda bönor, tomater och lök. Krydda med 1/2 tsk salt och1 krm peppar. Fördela blandningen på salladsbladen.
  5. Majonnäs: Hacka sardellerna. Skala och finhacka vitlöken.
    Blanda majonnäsen med sardeller och vitlök.
  6. Skär fisken i skivor och fördela på salladsbladen.
  7. Skala äggen. Toppa med ägghalvor och oliver. Strö över peppar och garnera med bladpersilja.
Fler recept med: Fisk, Franskt, Grilla, Övrigt, Sallader