Tonfisk på grillen är verkligen mat i bjudklass!

För 4 personer

Ingredienser

4 tonfiskfilé (à 150 g)
1 msk olivolja
1 tsk salt
1 krm svartpeppar nymald

Sardellvinägrett:

8 sardellfiléer
1 msk kapris
rödlök 1 klyfta
1 vitlöksklyfta liten
1 rosmarinkvist
1 msk äppelcidervinäger
3 msk olivolja
1 krm salt
1 krm svartpeppar nymald

Krutonger:

3 vitt lantbröd skivor
3 msk olivolja
1 vitlöksklyfta
1 rosmarinkvist

Sallad:

1 röd paprika
2 persikor
8 gröna sparrisar
1 msk olivolja
1 krm salt
100 g salladsblad blandade späda, gärna skott
8 parmaskinka skivor

Grillad tonfisk med persikosallad – gör så här:

  1. Sardellvinägrett: Hacka sardeller, kapris, skalad röd- och vitlök och rosmarin. Blanda hacket med vinäger, olja, salt och peppar.
  2. Krutonger: Riv eller skär brödet i ca 2 cm stora bitar. Hetta upp oljan i en stekpanna tillsammans med skalad vitlöksklyfta och rosmarin. Stek brödtärningarna tills de fått gyllene färg och är knapriga. Ta upp och låt rinna av på hushållspapper.
  3. Sallad: Kärna ur och skär paprikan i 8 bitar. Kärna ur och skär persikorna i 6 klyftor vardera. Bryt av den nedersta delen på sparrisen. Vänd grönsaker och frukt i olja. Grilla runt om ca 5 min.
  4. Blanda det grillade med salladsblad och krutonger.
  5. Tonfisk: Pensla tonfisken med olja. Krydda med salt och peppar. Grilla fisken på hög värme ca 2 min på varje sida till 50° innertemperatur. Fisken ska fortfarande vara röd i mitten.
  6. Fördela salladen på 4 tallrikar. Lägg på parmaskinkan och ringla över vinägretten. Servera den nygrillade fisken till.