Grillad oxfilé med celinepotatissallad à la Provence

Recept på grillad oxfilé med celinepotatissallad à la Provence. Originalet till den vackra potatissalladen upptäckte Fredrik på en resa i Provence. Sältan i sardellerna blir fin tillsammans med celinepotatisens fasthet. Celinepotatis kan ibland vara svår att hitta – den kan bytas ut mot Asterix, som också är en rödskalig fast potatis.

Gör så här:

  1. Sätt ugnen på 150°. Koka potatisen i lättsaltat vatten. Låt svalna.
  2. Picka tomaterna med en vass kniv och lägg dem i en liten ugnssäker form. Ringla olivolja över och rosta mitt i ugnen ca 30 min.
  3. Dressing: Blanda vitlök med creme fraiche. Vispa ner citronolivoljan och smaka av med salt.
  4. Blanda rucola och basilika på ett serveringsfat. Skala potatisen och dela den i mindre bitar. Lägg potatisen på salladen. Hacka och fördela sardellerna över. Klicka på dressingen och slå över oliver och kapris. Avsluta med tomaterna, salt och peppar.
  5. Grilla oxfilén i grillpanna med lite olivolja. Salta och peppra. Vrid på oxfilén så att den får ett trevligt mönster. Grilla 2–4 min på var sida beroende på tjocklek.

Recept från