Grillad oxfilé med bacon- och pistaschströssel

Recept på grillad oxfilé med bacon- och pistaschströssel. Rökt paprikarub och baconströssel ger mustig smak till oxfilén. Servera med paprika- och avokadosalsa, chilibearnaise och vintersallad.

För 8 personer

Ingredienser

1 kilo oxfilé, gärna av mittbiten
2 msk smör
1/2 kruka oregano

Rökt paprikarub

1 msk rökt paprikapulver
2 tsk nymald svartpeppar
2 tsk oregano
2 tsk salt

Sötpotatischips

1 kilo sötpotatis
2 msk olivolja
1 msk flingsalt

Bacon- och pistaschströssel

1 paket tärnat bacon (140 g)
3 msk hackade pistaschnötter

Tillbehör

500 g körsbärstomater på kvist
1 msk olivolja
1/2 msk crema di balsamico
1/2 msk flingsalt
vintersallad, paprika- och avokadosalsa och chilibearnaise

40 min + 70 min i ugnen

Gör så här:

  1. Låt köttet ligga i rumstemperatur ca 30 min. Sätt ugnen på 150 grader.
  2. Paprikarub: Blanda ingredienserna till rubben och klappa in det runt köttbiten. Bryn köttet runt om i smör. Lägg det i en ugnssäker form. Tillaga köttet mitt i ugnen till 56 grader innertemperatur, beräkna ca 50 min. Ta ut och låt köttet vila under ett smörgåspapper. Höj ugnsvärmen till 250 grader.
  3. Sötpotatischips: Skölj sötpotatisen och skär den i tunna skivor, gärna på mandolin. Lägg dem på två plåtar med bakplåtspapper. Ringla över olja och strö på salt. Tillaga sötpotatisen i ugnen ca 20 min. Byt plats på plåtarna efter halva tiden.
  4. Strössel: Stek baconet knaprigt utan fett och tillsätt nötterna. Låt fräsa ca 1 minut.
  5. Stek tomaterna lätt i oljan. Ringla över crema di balsamico och strö på flingsalt.
  6. Skär köttet i skivor. Strö över baconströssel och oregano. Servera med chilibearnaise, sötpotatischips, tomater, sallad och paprika- och avokadosalsa.