Saftig grillad lax med sötsur gurksallad. Salladen får sting av riven pepparrot som förstärks med den sötsura ­dressingen. En laxrätt med smak av både Sverige och Japan.

För 4 person(er)

Ingredienser

4 bitar lax, skinn och benfri (150g)
2-3 gurkor (800g)
1 knippe rädisor
1 1/2 msk strösocker
1 1/2 msk vitvinsvinäger
1 msk vatten
1tsk+1 tsk salt
2-4 msk riven pepparot
1/2 tsk rostad sesamolja
2 krm nymald svartpeppar

Tillbehör

3 dl ris

25 min

Gör så här:

1. Koka riset enligt anvisning på förpackningen. Skala gurkorna slarvigt, halvera och skrapa ut kärnorna med en sked. Skär gurkan i ½ cm tjocka skivor. Skölj rädisorna och ta bort en del av bladen, men låta gärna lite sitta kvar som garnering. Halvera stora rädisor.
2. Blanda socker, vinäger, vatten och 1 tsk salt i en skål. Vänd ner gurka och rädisor. Smaka av med pepparrot och sesamolja. Låt stå.
3. Hetta upp grillen eller en stek­panna. Krydda laxen med 1 tsk salt, vrid några varv med pepparkvarnen över och grilla laxbitarna 2 min på varje sida. Servera med gurksallad och ris.