Grava laxen ett dygn och grilla den sedan över grillkol eller i grillpanna på spisen. En rödbetssallad till ger en färgglad middag.

För 4 personer

Ingredienser

900 g laxfilé med skinn
2 msk havssalt
1 msk råsocker
1 msk flytande honung
1/2 torkad finsmulad chili
ev 1 msk konjak eller whisky

Rödbetssallad

400 g rödbetor
1 rödlök
200 g fetaost
1 dl hackad persilja
3 msk kapris

Dressing

2 msk olivolja
1 msk vitvinsvinäger
1 tsk dijonsenap
2 krm salt
1 krm nymald svartpeppar

30 min + 1 dygn till gravning

Grillad lättgravad lax

 

1. Lägg laxfilén med skinnsidan ner i en form eller i en plastpåse. Gnid in köttsidan med salt och socker. Ringla över honung och strö på chiliflagor. Stänk ev över whisky eller konjak. Låt den stå svalt 2–3 timmar med köttsidan upp. Vänd den sedan och täck med plast. Låt den grava ett dygn.
2. Koka oskalade rödbetor mjuka i lättsaltat vatten. Skölj dem i kallvatten och gnid av skalet. Skär dem i tunna klyftor. Skala och finhacka löken. Tärna fetaosten.
3. Lägg rödbetsklyftorna i en skål och blanda med rödlök, fetaost, persilja och kapris. Blanda samman alla ingredienser till dressingen och blanda ner i rödbetssalladen.
4. Ta upp den gravade laxen. Grilla den på strax över medelvärme med köttsidan ner först ca 5 min och därefter med skinnsidan ner ca 10 min beroende på hur tjock laxbiten är.
5. Skär skinnfria portionsbitar av laxen. Servera med rödbetssalladen.