Grillad kyckling med honungs- och chilimarinad

Recept på grillad kyckling med honungs- och chilimarinad. Här grillas kycklingen först för att få en fin yta. Därefter penslas den med marinad och grillas klart under lock i en grillpanna.

För 4 personer:

Ingredienser

1 kyckling hel, gärna ekologisk (1,4 kilo)
3 vitlöksklyftor
0,5 röd chili t ex spansk peppar
3 dl vatten
1 dl vitt vin torrt
1 dl honung
50 g smör
0,5 hönsbuljongtärning
1 tsk timjan
1,5 tsk salt
1 msk Maizena majsstärkelse

Tillbehör:

rostade rotfrukter se recept
grönsallad med honungs- och lökdressing se recept

Garnering:

färska örter

20 minuter + 1 timme grilling

Gör så här:

  1. Skala och finhacka vitlöken. Kärna ur och finhacka chilin. Koka en lag av vatten, vin, honung, smör, buljongtärning och timjan. 
  2. Krydda kycklingen runt om med salt. Skär upp den längs med och igenom bröstbenet med en grov vass kniv.
  3. Tänd grillen och låt det bli jämn, het glöd.
  4. Grilla kycklingen runt om så att den får en fin yta. Lägg den i en gjutjärnspanna och pensla rejält med marinad.
  5. Ställ pannan på grillen och grilla på svag värme under lock tills kycklingens innertemperatur är 70°, beräkna ca 1 timme. Pensla under tiden med mer marinad. Häll eventuellt lite vatten i pannan då och då om det ser torrt ut.
  6. Ta upp kycklingen, skär den i bitar och lägg på rotfrukterna. Sila ner buljongen i en kastrull och red med majsstärkelsen utrörd i lite vatten.
  7. Servera kycklingen med såsen, rostade rotfrukter och grönsallad. Garnera med örter på toppen. 

 

Fler recept med: Grilla, Kyckling och fågel, Övrigt