Servera örtoljan i glasburk med lock, som skakas före servering.

För 4 personer

Ingredienser

4 abborrar (ca 1 1/2 kilo)
0,5 msk salt
4 lagerblad
4 rosmarin kvistar

Potatissallad:

1 kg färskpotatis
1 dl oliver svarta
4 msk spad från oliverna
4 msk olivolja
1 citron, rivet skal
0,5 msk rosmarin finhackad färsk
1 tsk salt
1 krm svartpeppar nymald

Dressing:

1 dl citron pressad
1 dl olivolja
2 krm salt
0,5 dl örter hackade färska, t ex timjan, rosmarin eller oregano

Grillad hel abborre – gör så här:

  1. Fixa en perfekt glöd på grillen, eller tänd gasolgrillen i lagom tid.
  2. Potatissallad: Koka potatisen mjuk i lättsaltat vatten. Låt den ånga av. Dela större potatisar i mindre bitar.
  3. Dressing: Blanda citronsaften med olja, salt och örter i en glasburk med lock. Skaka.
  4. Blanda potatisen med övriga ingredienser. Smaka av med salt och peppar.
  5. Skölj de urtagna abborrarna. Salta inuti och stoppa in lagerblad och en rejäl kvist rosmarin i varje fisk.
  6. Grilla fiskarna 5-7 min på var sida beroende på storlek. Servera genast.