Grillad hängmörad biff med ugnsbakad sötpotatis, svamp och balsamaioli – perfekt helglyx

Den bakade sötpotatisen med svamp och sidfläsk blir ett mättande tillbehör till biffen.

Ca 1 timme + 40 min i ugn

Grillad hängmörad biff med ugnsbakad sötpotatis, svamp och balsamaioli

 

1. Sätt ugnen på 225°. Skala söt­ potatisen och skär den i klyftor. Skala och skär löken i klyftor. Ansa och skär champinjonerna i fjärde­ delar. Skala och finhacka vitlöken. Skär fläsket i tärningar.

2. Blanda sötpotatis, lök och svamp med olja, vitlök och fläsk i en ugnssäker form. Krydda med örtkryddor, salt och peppar. Tillaga mitt i ugnen 30–40 minuter.

3. Aioli: Blanda ägg, senap, vinäger och olja i en hög bunke eller kanna. Mixa snabbt ihop med mixerstav. Krydda med pressad vitlök, salt och peppar.

4. Kött: Låt köttet ligga i rums­temperatur ca 30 minuter. Skär i portionsbitar.

5. Pensla köttbitarna med olja. Grilla köttet i en grillpanna 1–2 minuter på varje sida. Krydda med sumak, salt och peppar.

6. Servera köttet med sötpotatis svamp och aioli. Garnera med timjan. Ringla crema di balsamico över aiolin.

 

* Sumak är en krydda av torkade syrliga bär. Den kan ersättas med lite pressad citronsaft.

Tips: Aiolin är hållbar ca 2 veckor om den förvaras i kylen. Den kan också användas till sallader, fisk eller kyckling.

Recept från