Grillad gravad lax med nudelsallad

Chilins hetta kan variera, så smaka dig fram till rätt styrka på dressingen.

1. Skär snitt tvärs över laxen med ca 2 cm mellanrum, men inte helt igenom skinnet.
2. Blanda salt, 1 1/2 msk socker och peppar. Gnid in laxfilén med saltblandningen och låt ligga minst 30 min.
3. Sallad: Bryt försiktigt loss blad från salladshuvudet så att det blir som små skålar. Skölj och finstrimla ärterna. Skala, kärna ur och strimla gurkan. Ansa och skär fänkålen i tunna skivor med mandolin eller med osthyvel.
4. Koka nudlarna enligt anvisning på förpackningen. Spola dem kalla i vatten. Blanda nudlar, ärter, fänkål och gurka. Fördela blandningen i skålar av sallad.
5. Dressing: Kärna ur och finhacka chilin. Hacka koriandern. Blanda chili och koriander med övriga ingredienser till dressingen.  Fördela hälften av dressingen över salladsskålarna och servera resten till.
6. Torka av laxen. Lägg laxsidan på grillen med skinnsidan mot glöden eller i en grillkorg. Skär limen mitt itu, strö på 1/2 tsk socker och lägg halvorna med snittytan mot glöden, vid sidan om laxen. Lägg på locket. Ta bort limen efter ca 1 minut. Grilla laxen 15-20 min tills innertemperaturen är 60°.
7.  Servera med salladsskålarna, lime, dressing och thaibasilika.

Recept från