Gör gärna bouillabaissesåsen i god tid. Den är god att servera både varm och kall. Det går också bra att byta ut fisken mot ca 300 g fiskfilé (ungefärlig stektid är ca 15 minuter). Havsabborre kallas ibland uer i fiskdisken.

För 2 person(er)

Ingredienser

2 fiskar urtagna och fjällade t ex havsabborre (à 450 g),
1 tsk flingsalt
1 krm peppar
1 tsk olivolja
4 citronklyftor
6 timjankvistar

Grönsaker

150 g kvisttomater 1-2 st
0,5 citron färskpressad saft
2 msk persilja finstrimlad
1 nypa salt
1 nypa peppar
1 gul lök liten
1 morot liten
0,5 paprika röd
75 g fänkål 1/2
2 selleri stjälkar
2 tsk olivolja
0,5 fiskbuljongtärning
0,5 dl vatten
1 tsk saffran flytande (el 1/2 krm saffran)

Till servering

1 pkt potatis kokt (350 g)
1 nypa citronklyftor
1 nypa grönsallad

1. Skär tomaterna i tärningar. Blanda dem med citronsaften och persiljan, smaka av med salt och peppar.
2. Skala och skär löken och moroten i små tärningar. Kärna ur och hacka paprikan. Ansa och hacka fänkålen. Fräs de hackade grönsakerna i hälften av oljan utan att de tar färg, ca 3 minuter. Smula ner buljongtärningen,
häll ner vattnet och blanda i saffranet och låt sjuda under lock ytterligare 5 minuter.
3. Blanda grönsakerna med tomatblandningen.
4. Sätt ugnen på 225°.
5. Skölj och torka av fiskarna med hushållspapper. Lägg fiskarna på ett ugnssäkert fat klätt med bakplåtspapper. Snitta fiskarna med en vass kniv, salta
och peppra och pensla med oljan runt om.
6. Fyll fisken med citronklyftorna och timjankvistarna.
Ugnsstek i mitten av ugnen 20-25 minuter eller tills fisken är klar.
7. Servera fisken med potatis, grönsaker, citronklyftor och en fräsch grönsallad.