Grillad färskpotatis med rosmarinsalt och rökt paprikaaioli

Recept på grillad färskpotatis med rosmarinsalt och rökt paprikaaioli. Den kokta potatisen steks i grillpanna på grillen. Aiolin får färg och smak av paprika.

För 6 personer på buffé:

Ingredienser

1 kilo färskpotatis eller små potatisar
50 g smör
2 tsk flingsalt

Rökt paprikaaioli:

2 äggulor
2 dl rapsolja
1 vitlöksklyfta
1 paprika inlagd från burk
1 krm paprikapulver rökt
2 krm salt
1 krm svartpeppar nymald

Rosmarinsalt:

0,5 dl flingsalt
4 rosmarinkvistar

30 minuter

Grillad färskpotatis med rökt paprikaaioli – gör så här:

  1. Aioli: Vispa upp äggulorna i en bunke. Tillsätt oljan droppvis till en början, sedan i en tunn stråle under kraftig omrörning.
  2. Skala och pressa i vitlöken. Lägg i paprikan och vispa tills paprikan krossats. Krydda med paprikapulver, salt och peppar.
  3. Koka potatisen i lättsaltat vatten tills den är precis färdig. Häll av vattnet, tryck sönder potatisarna lite lätt med en potatisstöt.
  4. Rosmarinsalt: Mortla flingsalt och rosmarin.
  5. Smält smöret och vänd runt potatisen i smöret. Strö över flingsalt och grilla potatisen i gjutjärnspanna på grillen. Servera potatisen nygrillad med aioli och rosmarinsalt.