Grillad entrecôte med svartpepparsmör och rostade grönsaker

Svartpepparn förvälls många gånger, men andra ingredienser kan förberedas under tiden.

Grillad entrecôte med svartpepparsmör och rostade grönsaker Receptbild - Allt om Mat
Holger Edström

Grillad entrecôte med svartpepparsmör och rostade grönsaker

Ingredienser 4 person(er)

1 tsk salt
2 krm svartpeppar, nymald
1 st fänkål
3 msk olivolja
4 st morötter
2 st rödlökar
2 st paprikor, röd och gul
4 st entrecôte, skivor (á 150-200 g)
2 st palsternackor
Svartpepparsmör
100 g smör, rumsvarmt
0,5 msk svartpeppar, hel
0,5 st vitlöksklyfta, pressad
1 tsk citron, pressad

Tillagning: 40 min + 30 min i ugnen

1. Svartpepparsmör: Sätt ugnen på 175°. Koka upp (blanchera) svartpepparkornen i vatten 15 gånger. Byt vatten varje gång. Lägg pepparkornen i en ugnssäker form och torka dem ca 10 min i ugnen.
2. Vispa smöret vitt med elvisp, tillsätt citronsaft och vitlök. Krossa pepparn i en mortel och blanda ner. Ställ smöret åt sidan.
3. Sätt ugnen på 225°. Skölj och halvera paprikorna, ta ur kärnorna och dela i mindre klyftor. Skala och klyfta morötter, palsternackor och lök. Skölj och klyfta fänkålen. Blanda grönsakerna med olivolja, salt och peppar och stek mitt i ugnen ca 30 min.
4. Låt köttet ligga framme 30 min före grillningen. Torka det torrt, salta och peppra. Grilla entrecôten ca 3 min på varje sida. Om en grillpanna används – grilla då köttet hastigt på hög värme och efterstek i ugnen ca 5 min i 200°.
5. Lägg upp kött och rostade grönsaker på 4 tallrikar. Forma ägg av det mjuka smöret med hjälp av två matskedar. Garnera med nymald svartpeppar och servera.

Recept från