Recept på grillad entrecôte som du antingen steker på utegrill eller i grillpanna. Svartpepparn förvälls många gånger, men andra ingredienser kan förberedas under tiden.

För 4 personer

Ingredienser

4 entrecôte skivor (á 150-200 g)
2 paprikor röd och gul
4 morötter
2 palsternackor
2 rödlökar
1 fänkål
3 msk olivolja
1 tsk salt
2 krm svartpeppar nymald

Svartpepparsmör

0,5 msk svartpeppar hel
100 g smör rumsvarmt
1 tsk citron pressad
0,5 vitlöksklyfta pressad

40 min + 30 min i ugnen

Grillad entrecôte med svartpepparsmör och rostade grönsaker

  1. Svartpepparsmör: Sätt ugnen på 175°. Koka upp (blanchera) svartpepparkornen i vatten 15 gånger. Byt vatten varje gång. Lägg pepparkornen i en ugnssäker form och torka dem ca 10 min i ugnen.
  2. Vispa smöret vitt med elvisp, tillsätt citronsaft och vitlök. Krossa pepparn i en mortel och blanda ner. Ställ smöret åt sidan.
  3. Sätt ugnen på 225°. Skölj och halvera paprikorna, ta ur kärnorna och dela i mindre klyftor. Skala och klyfta morötter, palsternackor och lök. Skölj och klyfta fänkålen. Blanda grönsakerna med olivolja, salt och peppar och stek mitt i ugnen ca 30 min.
  4. Låt köttet ligga framme 30 min före grillningen. Torka det torrt, salta och peppra. Grilla entrecôten ca 3 min på varje sida. Om en grillpanna används – grilla då köttet hastigt på hög värme och efterstek i ugnen ca 5 min i 200°.
  5. Lägg upp kött och rostade grönsaker på 4 tallrikar. Forma ägg av det mjuka smöret med hjälp av två matskedar. Garnera med nymald svartpeppar och servera.