Grillad abborre med räkröra

Rätten är snabblagad om du har kokat potatisen i förväg. Räkröran kan också göras i god tid före. Köper du fisken så be fiskhandlaren fjälla och filea.

40 min

1. Skölj och koka potatisen i lättsaltat vatten ca 15 min. Lägg under tiden träspett i kallt vatten.
2. Fjälla abborrarna med baksidan av en kniv eller en s k fiskfjällare. Stå gärna utomhus om du har möjlighet, lägg annars fisken i vasken, ta tag i stjärten och skrapa mot fjällen.
3. Filea fiskarna genom att skära längs med ryggbenet, börja genom att skära vid huvudet mot ryggbenet. Vrid kniven 90° och följ ryggbenet ända ner till stjärtfenan. Vänd upp filén, följ med kniven strax under bröstbenen från mitten av fisken och utåt. Gör på samma sätt med den andra sidan och de andra fiskarna. Skinnet ska vara kvar.
4. Räkröra: Skala räkorna. Blanda gräddfil, majonnäs, pepparrot, dill och salt. Vänd i räkorna. Smaka eventuellt av med mer pepparrot och salt.
5. Trä upp potatisen på spett. Hetta upp grillen, lägg på spetten och grilla dem runt om. Strö på 1/2 tsk salt. Strö 1 tsk salt på fiskfiléerna och grilla ca 2 min på varje sida.
6. Lägg upp fisk och potatis på tallrikar, servera med räkröra, sallad och citronklyfta.

Recept från