Färdig gravlax toppas med örtig 
olja och syrlig gurka.

För 8 portioner

Ingredienser

1/2 gurka
1/2 dl ättiksprit (12 %)
1 dl strösocker
1 1/2 dl vatten
1 kruka dill
1 kruka basilika
1/2 dl rapsolja
1 msk grov skånsk senap
600 g gravlax, skivad
1 citron

20 min

1. Skölj och skiva gurkan tunt på mandolin eller med en osthyvel. Blanda ättika, 
socker och vatten. Rör till en slät lag. 
Hacka dillen. Tillsätt gurkan och hälften 
av dillen till lagen.
2. Örtolja: Plocka basilikan. Mixa basilika, olja, senap, 1 krm salt och resterande dill 
till en slät örtolja.
3. Klyfta citronen. Lägg ut gravlaxen på 
ett fat och ringla över örtoljan. Toppa med citronklyftor och de inlagda gurkskivorna.