Recept på gravad lax med tunnbröd. Servera laxen som plockig förrätt med granskottsoljan. Du kan byta ut granskotten mot sex rosmarinkvistar.

För 16 gahkkubröd

Ingredienser

Gravad lax med gahkku

5 dl mjölk
50 g jäst
75 g smör, rumsvarmt
2 msk ljus sirap
2 tsk salt
12-13 dl vetemjöl (720-780 g)

Granskottsolja

40 granskott
1 dl rapsolja
1 krm salt

Tillbehör

gravad lax i bit
mâchesallad
gahkku eller tunnbröd

30 min + 1 timme och 10 min jäsning + 5 min i ugn

Gravad lax med tunnbröd – gör så här:

  1. Värm mjölken till fingervarmt, 37 grader. Smula jästen i en bunke. Häll över mjölken. Tillsätt smör,  sirap, salt och det mesta av mjölet. Knåda till en smidig deg. Låt jäsa övertäckt ca 1 timme.
  2. Sätt ugnen på 250 grader. Ta upp degen på mjölad arbetsbänk och dela i 16 bitar. Rulla bollar av degbitarna. Låt dem jäsa under bakduk, ca 10 min.
  3. Kavla ut bollarna till  platta kakor. Mjöla kakorna lätt och lägg på plåtar med bakplåtspapper.
  4. Nagga kakorna väl och grädda direkt mitt i ugnen 5–7 min tills de börjar få färg. Låt svalna på galler under bakduk.
  5. Olja: Mixa granskotten tillsammans med olja med mixerstav. Salta.
  6. Skär laxen i bitar, inte skivor, och servera med granskottsolja, sallad och bröd.