Gravad lax med tunnbröd – perfekt till både jul och nyår

Servera laxen som plockig förrätt med granskottsoljan. Du kan byta ut granskotten mot sex rosmarinkvistar.

30 min + 1 timme och 10 min jäsning + 5 min i ugn

1. Värm mjölken till fingervarmt, 37 grader. Smula jästen i en bunke. Häll över mjölken. Tillsätt smör,  sirap, salt och det mesta av mjölet. Knåda till en smidig deg. Låt jäsa övertäckt ca 1 timme.

2. Sätt ugnen på 250 grader. Ta upp degen på mjölad arbetsbänk och dela i 16 bitar. Rulla bollar av degbitarna. Låt dem jäsa under bakduk, ca 10 min.

3. Kavla ut bollarna till  platta kakor. Mjöla kakorna lätt och lägg på plåtar med bakplåtspapper.

4. Nagga kakorna väl och grädda direkt mitt i ugnen 5–7 min tills de börjar få färg. Låt svalna på galler under bakduk.

5. Olja: Mixa granskotten tillsammans med olja med mixerstav. Salta.

6. Skär laxen i bitar, inte skivor, och servera med granskottsolja, sallad och bröd.

Recept från