Husmanskost är alltid lika gott. Det här är en både förenklad och grönsaksrik variant av dillstuvad potatis.

För 4 person(er)

Ingredienser

1 kg rotfrukter blandade, t ex morötter, palsternacka, kålrot eller potatis
2 msk rapsolja
1 tsk flingsalt + 1 tsk flingsalt
1 krm nymald svartpeppar + 1 krm
1 kelda citronsås (300 ml)
0,5 dl mjölk
2 dl dill hackad

Tillbehör:

400 g gravad lax i skivor
1 citron

Gravad lax med dillstuvade rotfrukter

  1. Sätt ugnen på 225°. Skala rotfrukterna  och skär i små tärningar. Lägg dem på en plåt med bakplåtspapper. Ringla över olja och krydda med 1 tsk salt och 1 krm peppar.
  2. Rosta rotfrukterna mitt i  ugnen tills de är mjuka, ca 20 min.
  3. Värm citronsåsen och mjölken i en gryta som även ska rymma rotfrukterna.
  4. Blanda i dill och rotfrukter och smaka av med 1 tsk salt och 1 krm peppar. Servera laxen med rotfrukterna och citronklyftor.

Ca 440 kcal per portion, 24 g fett, 27 g protein, 30 g kolhydrater