Gravad lax med clementin och konjak

Recept på gravad lax med clementin och konjak. Laxen får en fin och mjuk smak av clementin och konjak. Välj helst lax som varit fryst. Recept Petra Pettersson, Gunilla von Heland, Charlotte Jenkinson  

För 12 personer på julbord:

Ingredienser

600 g laxfilé med skinn
2 msk rårörsocker
1 msk salt fint, jodfritt
0,5 tsk kryddpepparkorn
1 clementin
1 msk konjak

Garnering:

clementinklyftor
shisokrasse
solrosskott

10 minuter + 2 dygns gravning

Gravad lax med clementin och konjak – gör så här:

  1. Putsa laxsidan och dra bort eventuella ben. Lägg den med köttsidan upp i en form eller plastpåse.
  2. Blanda socker, salt och stötta kryddpepparkorn. Skölj clementinen noga i ljummet vatten och riv skalet. Gnid in ovansidan på laxen med sockerblandning och clementinskal. Droppa över konjaken.
  3. Täck med plast och låt laxen stå i rumstemperatur ca 1 timme, därefter i kylen 2 dygn. Vänd den efter 1 dygn så att skinnsidan kommer upp.
  4. Vid servering: Skrapa bort rester av gravningen. Skär laxen i tunna skivor men inte genom skinnet. Lägg upp på fat och garnera med clementinklyftor, krasse och skott.

Recept: Petra Pettersson, Gunilla von Heland, Charlotte Jenkinson

Lästips! Så lyckas du med gravad lax

Fler recept med: Buffé, Fisk, Jul, Lax, Övrigt