Gratinerade ostron

Recept på gratinerade ostron. Ostronen har mycket smak i sig och klarar smakrika tillbehör bra. Här är de tillagade med vermouth och comtéost. Ostronen kan öppnas i god tid och gratineras strax före servering. 

För 8 ostron:

Ingredienser

8 ostron
0,5 purjolök
1 msk smör + 1 msk
1 tsk vetemjöl
1 dl vispgrädde +spad från ostronen
0,5 dl vermouth torr, eller torrt vitt vin
1 dl ost riven, gärna comté- eller gruyèreost

20 minuter

Gratinerade ostron – gör så här:

  1. Sätt ugnen på 250°. Ansa och finstrimla purjolöken. Fräs den lätt i 1 msk smör.
  2. Öppna ostronen. Häll av spadet  och spara till såsen. Lägg tillbaka ostronen i sina skal och ställ dem i en ugnssäker form.
  3. Smält 1 msk smör i en kastrull. Tillsätt mjölet. Rör om och häll på grädde, ostronspad och vermouth. Koka upp. Vänd ner osten.
  4. Fördela purjolök och sås på ostronen. Gratinera högst upp i ugnen ca 3 min. Servera genast. 

 

Fler recept med: Fest, Förrätter, Franskt, Övrigt, Skaldjur