Be att få bogbladssteken urbenad när du beställer den av din kötthandlare.

För 6 personer

Ingredienser

1,6 kg bogbladstek benfri och putsad
1 msk flingsalt
1 tsk svartpeppar nymald

Sallad:

2 rödbetor knippen (ca 600 g)
2 burkar matvete kokt (à 410 g)
160 g prästost

Dressing:

2 msk dijonsenap
2 msk senap grov
2 msk äppelcidervinäger
1 msk honung
1 dl rapsolja kallpressad
1 tsk flingsalt
1 krm vitpeppar nymald

Granrisgrillat bogblad med rödbetor

 

1. Stycka köttet i 5 delar och gnid in salt och peppar i köttet. Låt ligga 2-3 min.
2. Tänd grillen och vänta tills briketterna glöder jämnt grå. Lyft gallret och täck glöden med granris.
3. Lägg köttet på gallret, det ska ryka ordentlig men inte brinna. Om det börjar brinna, stryp syretillförseln med grillocket. Grilla köttet ca 25 min. Mata på med granris under hela grilltiden så att du får en jämn rök. Kontrollera temperaturen på köttet, om det redan gått upp till 75°- 80° är det färdigt och behöver inte efterstekas i ugn.
4. Sätt ugnen på 150°. Lägg köttet på en plåt mitt i ugnen. Låt det steka klart 10-15 min.
5. Koka rödbetorna mjuka, ca 30 min, och skala dem. Häll av matvetet i durkslag och skölj med kallt vatten. Skär osten i cm stora tärningar.
6. Rör ihop alla ingredienser till dressingen och blanda med matvetet och osten. Servera med rödbetorna och köttet.