Grännapaj

Förutom polkagrisar är Gränna även känt för sina fruktodlingar med saftiga päron. Det har vi tagit fasta på i den här läckra pajen.

Grännapaj

1. Grovriv mandelmassan och blanda snabbt med mjöl, smör och socker till en smidig deg. Tryck eller kavla ut degen i en pajform, gärna rektangulär, ca 20 x 28 cm. Ställ formen i kylskåpet ca 30 min.
2. Skala, kärna ur och skär päronen i små kuber, ca 1 x 1 cm. Stek päronbitarna i smöret tillsammans med 1 dl strösocker tills de nätt och jämnt mjuknat.
3. Stöt polkagrisarna grovt. Vispa äggen pösiga med 1 dl strösocker. Rör i gräddfil och polkagrisar.
4. Sätt ugnen på 225°. Nagga och förgrädda pajskalet mitt i ugnen ca 10 min. Sänk värmen till 200°. Fördela päronen i pajskalet och häll över smeten.
5. Grädda i nedre delen av ugnen ca 30 min. Låt kallna innan den serveras.

Recept från