Gräddfilsparfait med kanel och pepparkaka

Recept på gräddfilsparfait med kanel och pepparkaka. Gör parfaiten i portionsformar, till exempel stora muffinsformar.

För 6 personer:

Ingredienser

2 äggulor
1 dl apelsinsockerlag se recept
2 dl vispgrädde
3 dl gräddfil
2 krm kanel mald
2 msk apelsin pressad

Apelsinsockerlag:

2 apelsiner
1 citron
2 dl rårörsocker
2 dl vatten

Tillbehör:

12 pepparkakor (50 g)
apelsinsockerlag

30 minuter + 3 timmar i frys

Gräddfilsparfait med kanel och pepparkaka – gör så här:

  1. Sockerlag: Skölj apelsiner och citron noga i ljummet vatten. Riv skalen. Blanda socker, vatten, apelsinskal och citronskal i en kastrull. Koka upp och låt sjuda utan lock tills 2 dl återstår. Låt kallna.
  2. Vispa äggulor och 1 dl av apelsinsockerlagen ca 2 min. Vispa grädden i separat skål. Blanda ner gräddfilen i äggulevispet och därefter den vispade grädden. Smaksätt med kanel och apelsinsaft.
  3. Krossa pepparkakorna och fördela hälften i botten på portionsformar. Häll i parfaitsmeten och strö resten av pepparkakssmulorna ovanpå.
  4. Täck med plastfolie och ställ i frysen ca 3 timmar, men de kan stå mycket längre.
  5. Stjälp upp portionsparfaiterna och ringla över resten av apelsinsockerlagen. Servera.
Fler recept med: Efterrätt och dessert, Jul, Övrigt