Flera goda matsvampar finns numera torkade i 30-gramspåsar i de stora matbutikernas sortiment. Jag valde svart trumpetsvamp till gösen.

För 4 person(er)

Ingredienser

600 g gösfilé
1 tsk salt
0,5 dl vetemjöl
2 msk smör

Tillbehör:

30 g torkad svamp (eller 250 g färsk)
600 g färskpotatis
2 msk smör
1 tsk salt
1 knippa grön sparris (250 g)
150 g sockerbönor
2 krm salt

Skysås:

2 msk kalvfond koncentrerad
1 dl vatten
2 msk citron pressad
2 msk smör

Salviasmör:

8-10 salviablad
2 msk smör

1. Blötlägg torkad svamp i 2 dl kallt vatten minst 15 min.
2. Dela större potatisar i mindre bitar. Stek dem i smör i het stekpanna 5–6 min under omrörning. Salta. Sänk värmen, lägg på ett lock lite på glänt. Stek ytterligare 10–15 min. Rör om då och då.
3. Skysås: Blanda kalvfond, vatten, citronsaft och smör i en liten kastrull. Värm tills smöret smält. Ställ åt sidan.
4. Salviasmör: Bryn salviabladen i smöret tills smöret blir aningen gyllenbrunt. Låt svalna. Sila bort salvian. Ställ åt sidan.
5. Låt blötlagd svamp rinna av väl. Fräs den i smör på låg värme 10–15 min. Rör om då och då. Blanda ner svampen i skysåsen. Värm före servering.
6. Ansa och skär sparrisen i mindre bitar. Fräs sparrisen i salviasmöret 2–3 min. Lägg i sockerbönor och låt fräsa med 2–3 min under omrörning. Salta.
7. Fisken: Salta fisken på båda sidor. Vänd filéerna i mjöl. Stek fisken i smör i het stekpanna 1–2 min på varje sida beroende på tjocklek.
8. Servera direkt med tillbehören.