Gösfilé med salviasmör och råstekt potatis

Flera goda matsvampar finns numera torkade i 30-gramspåsar i de stora matbutikernas sortiment. Jag valde svart trumpetsvamp till gösen.

1. Blötlägg torkad svamp i 2 dl kallt vatten minst 15 min.
2. Dela större potatisar i mindre bitar. Stek dem i smör i het stekpanna 5–6 min under omrörning. Salta. Sänk värmen, lägg på ett lock lite på glänt. Stek ytterligare 10–15 min. Rör om då och då.
3. Skysås: Blanda kalvfond, vatten, citronsaft och smör i en liten kastrull. Värm tills smöret smält. Ställ åt sidan.
4. Salviasmör: Bryn salviabladen i smöret tills smöret blir aningen gyllenbrunt. Låt svalna. Sila bort salvian. Ställ åt sidan.
5. Låt blötlagd svamp rinna av väl. Fräs den i smör på låg värme 10–15 min. Rör om då och då. Blanda ner svampen i skysåsen. Värm före servering.
6. Ansa och skär sparrisen i mindre bitar. Fräs sparrisen i salviasmöret 2–3 min. Lägg i sockerbönor och låt fräsa med 2–3 min under omrörning. Salta.
7. Fisken: Salta fisken på båda sidor. Vänd filéerna i mjöl. Stek fisken i smör i het stekpanna 1–2 min på varje sida beroende på tjocklek.
8. Servera direkt med tillbehören.

Recept från