Serveras gösen som förrätt räcker den till 8 personer.

För 4 person(er)

Ingredienser

600 g gösfilé med fjällat skinn kvar
1 tsk havssalt
1 msk olivolja till stekning

Potatismos

500 g mjölig potatis
3 dl mjölk
50 g smör
1 tsk salt
75 g lufttorkat italienskt bacon

Rödbetssallad

4 färska rödbetor
0,5 dl sötmandel
1 msk färska dragonblad

Vinägrett

2 tsk äppelcidervinäger
2 msk färskpressad äppeljuice
3 msk rapsolja
2 krm salt
0,5 krm svartpeppar

1. Potatismos: Skala och koka potatisen mjuk. Vispa moset luftigt med mjölk och smör. Det blir ett rätt löst och luftigt mos.
Smaksätt med salt. Före serveringen värms moset i kastrullen och läggs upp med strimlor av knaperstekt bacon.
2. Rödbetssallad: Koka rödbetorna ca 40 min i lättsaltat vatten.
Skålla och skala mandeln, grovhacka den. Spola rödbetorna i kallt vatten och gnid av skalet medan de är varma och skiva dem tunt.
Blanda med mandeln och hackade dragonblad.
Vispa ihop vinägretten och droppa över.
3. Salta och peppra gösen på köttsidan. Stek den först på köttsidan i olivolja i het panna och sedan på skinnsidan. Lägg lock på pannan och stek ca 3 minuter tills fisken är precis genomstekt.