Gös i vermouth och vanilj

Gös är inte så svårt att filéa själv men i fiskdisken finns ofta färdiga filéer.

1. Skär fiskfiléerna lite snett tvärs över i ca 4 cm breda bitar. Lägg dem i en skål och blanda med vermouth, vaniljstång klippt itu på längden, rivet limeskal och persiljestjälkar. Låt stå minst 1 tim.
2. Ta upp fisken med en hålslev. Spara marinaden till såsen. Vänd fiskbitarna i mjöl blandat med salt stek dem i smör ca 1 min på varje sida. Ställ åt sidan.
3. Hetta upp smör i en kastrull och fräs lök utan att den tar färg ca 2 min. Häll på marinaden tillsammans med persiljestjälkarna och vaniljstången, vatten, fiskfond och grädde. Låt koka utan lock ca 5 min.
4. Sila såsen genom en finmaskig sil och häll tillbaks den i kastrullen. Skrapa ur kornen ur vaniljstången ner i såsen. Koka upp såsen och lägg i fint skurna morotsbitar och koka ca 1 min. Lägg i de lätt stekta fiskbitarna och låt sjuda utan lock ca 1 min.
5. Smaksätt såsen med pressad lime. Servera fisken med kokt jasminris och lätt blancherad pak choi och salladslök. Garnera med persilja och eventuellt en bit av vaniljstången från såsen.

Recept från