Gorgonzolafylld köttfärslimpa med picklade morötter

Recept på gorgonzolafylld köttfärslimpa med picklade morötter. Passar utmärkt till både vardag och fest. Välj ostsort efter tycke och smak.

För 4 personer:

Ingredienser

500 g nötfärs
100 g gorgonzola piccante
1 ägg
2 msk kalvfond konc, + 1 msk
2 dl matlagningsgrädde
0,5 kruka timjan + 1/2 kruka
strösocker, salt, nymald svartpeppar

Pickles:

400 g morötter
0,5 dl ättiksprit (12 %)

Tillbehör:

800 g potatis kokt

20 minuter + 30 minuter i ugn

Gorgonzolafylld köttfärslimpa — gör så här:

  1. Sätt ugnen på 225°. Tärna osten. Blanda samman färsen med ägg, 2 msk fond, 3/4 tsk salt och 1 krm peppar. Tillsätt osten och blanda snabbt samman.
  2. Fyll en smord ugnssäker form, ca 8 x 15 cm, med färsen. Tillaga mitt i ugnen ca 30 min, till 80° innertemperatur. Ta ut och låt stå ca 5 min.
  3. Picklade morötter: Blanda ättika, 1 dl socker och 11/2 dl vatten i en skål. Skala och strimla morötterna i långa band eller skiva dem tunt på mandolin. Blanda ner dem i ättikslagen och låt stå ca 10 min.
  4. Repa och finhacka 1/2 kruka timjan. Sila ner spadet som bildats i formen i en mindre kastrull. Tillsätt grädde och 1 msk fond och sjud ca 3 min. Rör ner timjanen.
  5. Servering: Skär köttfärslimpan i skivor och servera med sås, potatis och morötter. Garnera med timjan.