Recept på glutenfritt sesamknäcke. Hjorthornssaltet gör bröden riktigt knapriga och goda. Sesamolja och ­sesamfrö ger god smak.

För 16 bröd:

Ingredienser

1 paket glutenfri grov mix (500 g)
1 tsk salt
1 tsk hjorthornssalt
4 dl vatten
1 tsk sesamolja
3 nsk olivolja
2 msk sesamfrön
1 dl bovetemjöl

Garnering:

2 msk sesamfrön svarta
1 tsk flingsalt

40 minuter + gräddning

Glutenfritt sesamknäcke – gör så här:

  1. Sätt ugnen på varmluft 275°. Blanda alla torra ingredienser i en skål. Tillsätt vatten, sesamolja, olivolja och sesamfrön. Låt degen svälla ca 5 min.
  2. Ta upp degen på mjölad arbetsbänk. Dela degen i 16 bitar och tryck med mjölade händer ut till ca 3 mm tunna kakor direkt på en plåt med bakplåtspapper. Strö på sesamfrön och flingsalt. Kavla in frön och salt.
  3. Grädda mitt i ugnen ca 5 min. Ta ut och låt kallna på galler.

Provkökets tips! Lägg en fuktig handduk över  degbitarna så att de inte torkar under tiden du kavlar. 

 Hjorthornssalt

Hjorthornssalt är en blandning av ammoniumvätekarbonat och ammoniumkarbamat. Det framställdes tidigare av askan från horn, därav namnet. I kontakt med vätska bildas ammoniak, koldioxid och vatten. Hjorthornssalt används främst för att göra småkakor riktigt spröda men även i mjukt tunnbröd. Ammoniak smakar rengöringsmedel. I små och tunna bakverk hinner det ånga bort i ugnen, men i större bakverk rekommenderas andra jäsmedel än hjorthornssalt.

Fler recept med: Bakning, Brunch, Frukost, Glutenfritt, Övrigt