Glöggkokta päron med baguette, färskost och oliver

Recept på glöggkokta päron med baguette, färskost och oliver. Päronen passar också att äta med vaniljglass till dessert. Ge oliverna lite julsmak med apelsin.

För 8 personer:

Ingredienser

4 päron fasta
4 dl rödvinsglögg med eller utan alkohol

Rostad baguette:

1 baguette
2 msk olivolja
1 tsk flingsalt

Färskost med rosmarin, honung och enbär:

1 liter filmjölk
3 dl gräddfil
8 enbär
1 tsk rosmarin finhackad
0,5 tsk salt

Citrusmarinerade oliver

2 dl små svarta oliver
2 dl kalamataoliver
0,5 citron
0,5 apelsin
0,5 tsk flingsalt
2 krm chiliflakes
1 dl olivolja

Tillbehör:

duettoost eller annan blåmögelost
färska fikon
sötmandel

30 min + tid i ugn och kyl

Glöggkokta päron med baguette, färskost och oliver — gör så här:

  1. Skala päronen. Häll glöggen i en kastrull och koka upp. Lägg i päronen och koka under lock ca 15 min, tills de är nästan helt mjuka.
  2. Låt päronen svalna i lagen. Ställ dem i kylen. Skär päronen i klyftor före servering.
  3. Baguette: Sätt ugnen på 200°. Skär baguetten i tunna skivor. Pensla med olja och strö över flingsalt. Lägg dem på en plåt med bakplåtspapper.
  4. Rosta bröden frasiga och gyllenbruna mitt i ugnen, ca 10 min. Låt kallna på galler.
  5. Färskost: Värm försiktigt filmjölken tills den precis börjar koka och separeras. Tillsätt gräddfilen och häll filblandningen genom silduk eller ett durkslag med kaffefilter. Låt stå och rinna av i kylen ca 2 timmar.
  6. Hacka enbären. Smaksätt osten med enbär, rosmarin och salt. Låt gärna osten stå ca 2 timmar i kylen så att smakerna hinner utvecklas.
  7. Oliver: Skölj citron och apelsin noga i ljummet vatten. Skala det yttersta på citrusfrukterna med potatisskalare. Pressa ut 1 msk citronsaft.
  8. Lägg oliver, citrusskal, salt och chiliflakes i en bunke. Häll över citronsaft och olja och blanda om. Låt stå ca 3 timmar i kylen före servering.
  9. Servera päron, baguette, färskost och oliver med blåmögelost, fikon och sötmandel.
Fler recept med: Fest, Jul, Övrigt, Smårätter