Glasstårta med lemoncurd och pistaschmaränger

Recept på glasstårta med lemoncurd och pistaschmaränger. Underbart god frozen cheesecake. Använd färdigköpta maränger om du vill ta en genväg.

40 minuter + 1 timme i ugn + 1 timme rumstemperering

Glasstårta med lemoncurd och pistaschmaränger — gör så här:

  1. Lemoncurd: Skölj citronerna i ljummet vatten. Riv skalet och pressa ut 1 dl saft. Blanda ägg, socker, citronskal och -saft i en kastrull. Värm på medelvärme under omrörning tills blandningen tjocknar och första bubblan syns. Ta kastrullen från värmen och vispa ner smöret, lite i taget. Låt krämen kallna.
  2. Glass: Skölj citronen i ljummet vatten. Riv skalet och pressa ut 1/2 dl saft. Dela äggen i vitor och gulor. Vispa vitorna till ett fast skum. Vispa gulorna till en ljus och luftig kräm tillsammans med socker och vaniljpulver i en separat skål. Vispa grädden luftig i en tredje skål.
  3. Vispa ner färskost och kondenserad mjölk i äggulekrämen. Tillsätt citronskal, citronsaft och grädden. Vänd försiktigt ner äggviteskummet.
  4. Lägg digestivekexen i en matberedare och mixa tills det blir ett fint smul. Smält smöret och mixa det med kexsmulorna.
  5. Häll 1/3 av kexsmulorna i en form med löstagbar kant, ca 22 cm i diameter, klädd med plastfolie. Häll över 1/3 av glassmeten och 1/5 av citronkrämen. Fortsätt att varva och avsluta med glassmet och sedan ett rejält lager av citronkrämen. Täck med plastfolie och ställ i frysen tills glassen fryst.
  6. Maränger: Sätt ugnen på 150° varmluft. Finhacka nötterna. Vispa äggvitorna på hög hastighet tills det bildas toppar. Tillsätt sockret, lite i taget, och vispa ca 30 sekunder emellan. Skrapa ner smeten på sidorna och vispa ytterligare ca 5 min, tills smeten är fast och glansig.
  7. Häll vinägern i marängsmeten och vispa ytterligare ca 2 min. Blanda ner hälften av nötterna i smeten. Häll
    smeten i en spritspåse med tyll och spritsa ut små maränger på en plåt med bakplåtspapper. Strö över resten av nötterna.
  8. Ställ in plåten mitt i ugnen. Sänk ugnstemperaturen till 120° och grädda marängerna ca 1 timme. Stäng av ugnsvärmen men låt marängerna stå kvar och kallna i ugnen.
  9. Ta ut cheesecaken i rumstemperatur ca 1 timme före servering. Lägg upp den på ett fat och garnera med maränger och björnbär.

Recept från