Lägg in vinterns goda rotsaker i en syrlig lag på ättika och kryddor.

För 6 pers

Ingredienser

Glasmästarpickles

250 g kålrot
250 g morötter
1/2 blomkålshuvud (à 350 g)
1 dl ättiksprit (12 %)
2 dl strösocker
3 dl vatten
1/2 tsk salt
3 lagerblad
2 stjärnanis
10 kryddpepparkorn
1/2 tsk gula senapsfrön
1 rödlök
1 knippa dill

30 min

1. Skala och skär kålrot och morötter i tärningar, ca 2 x 2 cm. Koka dem i saltat vatten ca 10 min. Dela blomkålen i mindre buketter och låt koka med när ca 3 min återstår av koktiden. Häll av och spola av med kallt vatten.

2. Koka ihop ättika, socker, vatten, salt och kryddor. Låt lagen kallna.

3. Skala och strimla löken. Plocka dillen.

4. Varva rotfrukter, lök, dill och ättikslag i en väl rengjord glasburk. Låt stå ca 4 timmar före servering, gärna längre. Förvara i kylen.