Glace au four

På engelska heter den här populära desserten Baked Alaska, och det är precis vad det är – något varmt som är kallt. Baka en god och luftig kakbotten och lägg på både sorbet och glass. Välj de sorter du gillar bäst och servera gärna med bär, t ex jordgubbar eller hallon. Det är viktigt att glassen och sorbeten är riktigt hårdfrusna. Om det är glass och sorbet som måste skedas upp kan du göra det i förväg och lägga in lämpliga bitar i frysen. Då kan de snabbt läggas på kakan och täckas med maräng när den ska gräddas.

1. Sätt ugnen på 175°. Vispa äggvitorna i en bunke ca 1 minut. Tillsätt sockret lite i taget och vispa till ett fast skum. Rör ner äggulor. Blanda vetemjöl, potatismjöl och bakpulver och blanda ner i smeten. Häll upp smeten i en smord och bröad form. Grädda i nedre delen av ugnen ca 20 min. Låt kakan svalna.
2. Sätt ugnen på 250° grill. Skär kakan i 6 tårtbitar. Lägg dem på en plåt med bakplåtspapper.
3.Vispa äggvitor i en bunke ca 1 minut. Tillsätt sockret lite i taget under vispning och vispa till ett fast skum. Vispa ner pressad citron.
4. Lägg sorbet på varje kakbit, lägg glass över och täck dem med maräng. Grädda mitt i ugnen ca 3 min tills marängen får lite färg. Passa noga för det kan gå fort. Servera direkt med t ex jordgubbar.

Recept från