Recept på GI-bröd med quinoa och dinkel. Det här brödet går snabbt och enkelt.

För 12 bullar

Ingredienser

0,5 dl quinoaflingor Till gröten + 1 dl vatten + 0,5 krm salt

Till brödet

10 dl dinkelmjöl siktat
2 dl havregryn
0,5 dl dinkelkorn hela
1 tsk salt
5 dl vatten
50 g jäst
olja eventuellt till formen

GI-bröd med quinoa och dinkel – gör så här:

  1. Blötlägg dinkelkornen över natten. Häll quinoagrynen i en liten kastrull,
    häll på vatten och salt. Koka upp och låt sjuda i hop till en gröt i 3-5 minuter. Rör i gröten då och då. Ta av från värmen och låt svalna.
  2. Om du använder pappersformar, ställ dem på en plåt. Om du använder en muffinsform, smörj med lite olja. Värm ugnen till 225 grader.
  3. Blanda mjöl, havregryn och salt. Värm vattnet till 37 grader och rör ut jästen i vattnet, lite i taget. Blanda ner mjölbandningen, gröten och dinkelkornen och rör till en jämn smet.
  4. Klicka smeten i formarna och fördela den jämnt. Grädda bullarna i 20-25 minuter eller tills de fått fin färg. Låt svalna under bakduk.

Du behöveren muffinsform för 12 muffins eller 12 stora muffinsformar av papper.

Tips: Grötbullar bakade av quinoagröt innehåller lite mer protein. Quinoaflingor ser ut som pyttesmå havregryn. Självklart kan du baka grötbullar av annan överbliven gröt, som havregrynsgröt.

Fler recept med: Frukost, Matbröd, Övrigt