Getostskeppsbröd

Bröden räcker till minst 8 personer om de serveras som drinktilltugg.

30 min+40min jäsning+ 15 min i ugnen

1. Topping: Koka upp vatten, socker och ättiksprit i en kastrull och rör tills sockret lösts upp. Skala och skär rödlöken i tunna skivor och häll över den varma lagen. Låt kallna.
2. Rosta fänkålsfrön och kumminfrön i en torr, het stekpanna. Låt kallna. Smula jästen i en bunke. Värm vattnet till fingervarmt, 37°. Häll vattnet över jästen och rör tills den lösts upp. Blanda i fänkåls- och kumminfrön, olja, mjöl och salt.
3. Knåda degen smidig ca 10 min för hand eller 5 min i maskin. Dela degen i fyra delar. Lägg degbitarna på ett fat och täck med handduk. Låt jäsa ca 40 min.
4. Sätt ugnen på 250°. Kavla ut degbitarna till platta ovaler, ca 15 cm breda och 34 cm långa. Lägg dem på plåtar med bakplåtspapper.
5. Skär getosten i mindre bitar. Bred gräddfil på degen och strö över ­västerbottensosten. Grädda i nedre delen av ugnen tills brödet fått fin färg, ca 15 min.
6. Ta bröden ur ugnen och lägg på getosten. Krydda med salt och peppar. Låt rödlöken rinna av. Lägg löken på bröden och garnera med sallad.

Recept från