Getostgratinerade grönsaker i pajskal

En väl förberedd rätt som snabbt gratineras i ugnen strax före serveringen. Grönsakerna kan gratineras efterhand som gästerna kommer om festen är en mottagning, eller flera på samma gång om alla äter samtidigt.

1. Skala palsternacka, potatis och morötter. Dela dem i klyftor på längden. Blir de alltför långa kan de halveras.
2. Koka upp lättsaltat vatten i en stor gryta eller i flera mindre. Koka livligt.
3. Dela broccoli och blomkål i små buketter. Skala och klyfta rödlöken.
4. Koka palsternacka och morötter 5-8 min beroende på storlek. Ta upp med sil eller hålslev och lägg i kallt vatten efter hand.
5. Lägg därefter i potatisklyftorna och koka dem mjuka 8-10 min. Ta upp och lägg i kallt vatten.
6. Lägg i blomkålsbuketterna och sjud dem ca 3 min. När 1 min återstår läggs lökklyftorna i. Häll av kokvattnet och kyl genast i kallt vatten. Koka broccolin för sig 3-4 min och kyl i kallt vatten.
7. Blanda samman samtliga ingredienser till dressingen.
8. Varva de kalla grönsakerna utom broccoli med dressingen i en stor skål. Låt stå svalt men ta fram i rumstemperatur ett par timmar före gratineringen.
9. Sätt ugnen på 225°. Rulla ut smördegen i flera gratängformar. Låt degen hänga över kanten det är dekorativt och praktiskt då degen inte faller ner i formen. Pricka degen med en gaffel och förgrädda mitt i ugnen ca 10 min.

Hit kan förberedas!
10. Gratinering: Sätt ugnen på 250°. Fördela grönsakerna, även broccolin, i gratängformarna och smula getosten över. Gratinera i mitten av ugnen ca 10 min tills grönsakerna är varma och osten fått färg. Håll varmt under folie. De går också bra att gratinera efterhand som gästerna kommer.

Recept från