Gertruds franska

Brödet är ljuvligt att rosta. Tack vare att det lyfts ur formen under slutet av gräddningstiden blir det rejält knapriga kanter.

1. Smält smöret och använd hälften för att smörja två
2-liters bakformar. Det är viktigt att båda formarna får plats i ugnen samtidigt.
2. Lös upp jästen i 1/4 av vattnet. Tillsätt resten av vattnet, havregryn, linfrön, grynblandning och salt. Häll i mjölet lite åt gången, bearbeta till en smidig deg. Baka ut släta avlånga limpor.
3. Tryck ut degen i formarna. Pensla brödet med resten av smöret. Jäs under bakduk ca 35 min. Sätt ugnen på 200°.
4. Grädda bröden i nedre delen av ugnen ca 30 min. Ta ut brödet ur formen, vänd det upp och ner och grädda ytterligare ca 6 min direkt på ugnsgallret.

Recept från