Brödet är ljuvligt att rosta. Tack vare att det lyfts ur formen under slutet av gräddningstiden blir det rejält knapriga kanter.

För 2 st

Ingredienser

30 g smör
1,5 pkt jäst
8 dl vatten 37°
1,5 dl fiberhavregryn
0,5 dl linfrön eller solrosfrön
1,5 dl grynblandning råg, vete, havre, korn från Axa
1 msk salt
17 dl vetemjöl

1. Smält smöret och använd hälften för att smörja två
2-liters bakformar. Det är viktigt att båda formarna får plats i ugnen samtidigt.
2. Lös upp jästen i 1/4 av vattnet. Tillsätt resten av vattnet, havregryn, linfrön, grynblandning och salt. Häll i mjölet lite åt gången, bearbeta till en smidig deg. Baka ut släta avlånga limpor.
3. Tryck ut degen i formarna. Pensla brödet med resten av smöret. Jäs under bakduk ca 35 min. Sätt ugnen på 200°.
4. Grädda bröden i nedre delen av ugnen ca 30 min. Ta ut brödet ur formen, vänd det upp och ner och grädda ytterligare ca 6 min direkt på ugnsgallret.

Fler recept med: Ägg och mejeri, Bakning, Matbröd, Övrigt