Gang garee gai – kycklingcurry från Thailand

Recept på gang garee gai – kycklingcurry från Thailand. En superenkel gryta som passar perfekt som vardagsmiddag. En egengjord currypasta gör verkligen skillnad i smak och currypastan håller i kylen ca 2 veckor.

Gang garee gai – gör så här:

  1. Currypasta: Kärna ur 3 chili. Strimla alla 4 chili. Banka på citrongräset med knivskaftet så att det krossas lätt, skär det i strimlor. Skala schalottenlöken och skär den i mindre bitar. Skala vitlöken. Krossa pepparkornen i en mortel. Lägg alla ingredienser i mixern och mixa till en jämn smet.
  2. Skär kycklingen i breda strimlor. Skala och skiva löken. Skala potatisen och skär i cm-tjocka skivor.
  3. Fräs löken i olja 2–3 min. Rör ner currypastan, fortsätt fräsa under omrörning 2–3 min. Tillsätt 1 dl av kokosgrädden. Låt koka ihop  3–4 min, rör om då och då.
  4. Tillsätt resten av grädden, vatten, fisksås och socker. Låt koka upp, tillsätt sedan kyckling och potatis. Låt småkoka utan lock ca 15 min, tills potatisen är mjuk.
  5. Smaka av med limesaft och eventuellt lite mer fisksås. Tillsätt sugarsnaps och låt koka ytterligare ca 1 minut. Strö över grovhackad koriander och servera med limeklyftor och eventuellt ris.

Recept: Ylva Porsklev

Vintips till kycklingcurry

Kloster Eberbach Riesling Kabinett 2016, Tyskland, 101 kr.
Vitt halvtorrt vin med finstämd sötma som balanseras av en frisk, ung fruktsyra. Toner av äpplen, citrus och mineral. 

Hittar du inte det här vinet på ditt Systembolag så kan du be personalen hjälpa dig att finna ett liknande.

 

Recept från