Recept på Gadogado – indonesisk sallad med jordnötssås. Klassisk husmanskost från Indonesien med jordnötter, tropisk frukt, lime, koriander, tofu och chili.

För 4 personer

Ingredienser

Gadogado

300 g fast tofu
2 msk + 2 msk tamarisolja
1 msk + 1 msk riven ingefära
1 tsk tabasco
1/4 purjolök
1/2 röd chili, t ex spansk peppar
1 dl jordnötssmör
2 + 1 lime, rivet skal
2 msk + 1 msk pressad lime
1/2 tsk salt
1 krm nymald svartpeppar
1/2 rödkålshuvud
1 röd paprika
3 salladslökar
2 tomater
2 avokador
50 g bladspenat
1 papaya eller mango
1 kruka koriander
kokosolja

Garnering

svarta sesamfrön

45 min

Gadogado – indonesisk sallad med jordnötssås

 

  1. Skär tofun i skivor och marinera den i 2 msk soja, 1 msk ingefära och tabasco medan resten av salladen tillagas.
  2. Ansa och strimla purjolöken. Kärna ur och strimla chilin. Mixa purjolök, chili, jordnötssmör, 1 msk ingefära, 2 msk soja, skal från 2 lime och 2 msk limesaft. Späd eventuellt med lite vatten och krydda med salt och peppar. Ställ såsen åt sidan.
  3. Strimla rödkålen. Kärna ur och strimla paprikan. Ansa och skiva salladslöken. Skär tomaterna i klyf­tor. Skala, kärna ur och skär avoka­do i klyftor. Fördela grönsakerna tillsammans med spenaten på ett serveringsfat eller på tallrikar.
  4. Skala, kärna ur och skär papayan i kuber. Blanda den med skal från 1 lime och 1 msk limesaft. Strö papayan över salladen tillsam­mans med koriandern.
  5. Stek tofun i olja på medelhög värme tills den är gyllene. Lägg tofun på salladen. Strö över sesamfrön. Servera med såsen.